Zaposlenici EBRD-a pomažu Sisačko-moslavačkoj županiji u suradnji sa Zakladom SOLIDARNA

Zaposlenici ureda Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u Republici Hrvatskoj pokrenuli su dobrovoljnu inicijativu prikupljanja sredstava čiji će se prihod koristiti za najosjetljivije žrtve nedavnih razornih potresa u Sisačko-moslavačkoj županiji.

Zahvaljujući zajedničkom naporu Zaklade SOLIDARNA i EBRD-a identificirana su tri prioritetna krajnja korisnika, kojima su ova sredstava namijenjena:

  •  „Solidarne kuće za ljude” – jedinstveni i već uspostavljeni program Zaklade SOLIDARNA koji podržava izgradnju malih drvenih kuća, koje su gradili lokalni obrtnici za trajni smještaj ljudi u ruralnim dijelovima pogođenog područja, a čije su kuće potpuno srušene u potresu koji je krajem prošle godine pogodio SMŽ. Zajedno sa kućama za ljude, ovaj program financira izgradnju vrlo jednostavnih skloništa za domaće životinje, koje su ključne za ekonomski opstanak starih ruralnih zajednica. Očekuje se da će se kampanjom omogućiti izgradnja 3 solidarne kuće. Više informacija o programu potražite ovdje.

 

  • Dječji dom Vrbina Sisak – ustanova koja pruža usluge izvanobiteljske skrbi  siročadi, zanemarenoj ili zlostavljanoj djeci i djeci iz socijalno ugroženih obitelji smještenih u Gradu Sisku. Prije potresa, Dječji dom Vrbina Sisak nalazio se u stoljetnoj zgradi koja je u potpunosti srušena, što je prouzrokovalo trenutno preseljenje cjelokupnog osoblja i djece o kojoj se skrbi. Ustanova je trenutno u postupku nabave i opremanja nove zgrade u Gradu Sisku, za što će iz ove kampanje biti izdvojeno 20% prikupljenih sredstava.  Više informacija o aktivnostima ustanove nalazi se na web stranici. 

 

  • Soba Čuda – posebnu ustanovu za terapiju i integraciju djece s poteškoćama u razvoju smještenu na području Grada Siska osnovala je 2016. godine Udruga osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije. Prije potresa, koji je u potpunosti uništio njezinu zgradu, objekt je opsluživao više od 100 djece s invaliditetom. Udruga je trenutno u procesu pripreme izgradnje novog sličnog objekta, za što će biti izdvojeno 20% ukupno prikupljenih sredstava u ovoj kampanji. Više detalja o aktivnostima Sobe Čuda pronađite na web stranici.

 

Cilj ove kampanje je, zaključno s 25. srpnja 2021. godine, prikupiti 50.000,00 eura, a EBRD bi kao društveno osviještena institucija udvostručila taj iznos u sklopu svojeg „Community Initiative“ programa. „Community Initiative“ program pokrenut je 2016. godine kao platforma kroz koju EBRD i njezini djelatnici dobrovoljno sudjeluju u različitim filantropskim, društvenim i kulturnim aktivnostima.