Dobar početak školske godine: Zaklada SOLIDARNA stipendijama podržala 30 učenika i učenica!

Novu školsku godinu Zaklada SOLIDARNA obilježila je potpisivanjem ugovora s novih 30 stipendista/ica Fonda Desa & Jerko Baković koje će stipendirati do mature.

Nakon uspješne donatorske kampanja JEDAN ZA JEDAN: Solidarno s ciljem, Zaklada SOLIDARNA u novi solidarni razred Fonda Desa & Jerko Baković upisala je 30 učenika/ica osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta koje će mjesečnim stipendijama podržavati do njihove mature. Stipendija nije samo materijalna, nego je i potpora koja za cilj ima podržati osobni rast i razvoj učenika/ica te im pomoći u ostvarivanju svog punog potencijala.

Danas, u Kući Europe dodjelu stipendija vodila je bivša stipendistica Fonda, Severina Lajtman studentica Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Foto: Anto Magzan

Stipendiju sam dobila 2018. godine kada je Fond zahvaljujući gospođi Desi i Zakladi SOLIDARNA osnovan. Stipendija Fonda pratila me kroz srednju školu i bila je moja „sigurnost“, ali i poticaj za ostanak i život u Zagrebu. Motivirala me je da budem dobar đak i ustrajem u ostvarenju svojih snova. Danas studiram i radim, ali i nastojim biti podrška mladim ljudima koji su izloženi diskriminaciji, jer su, nažalost, nepravda i diskriminacija nešto što sam i ja osjetila odrastajući“, ispričala je na dodjeli stipendija Severina Lajtman.

Foto: Anto Magzan

Kao društvo i zajednica trebamo dijeliti odgovornost brige nad djecom i ulagati u mlade i svako dijete koje ima viziju, želju da ostvari neki svoj san. A to samo možemo samo zajedno.

Govoreći iz pozicije osobe zaposlene u tom nekad ružnom, a nekad i lijepom sustavu socijalne skrbi, koji predstavlja na neki način brigu države o nama, izuzetno mi je drago da se razvijaju drugačiji i alternativni oblici podrške i brige. I to oni koji dolaze od strane samog društva i same zajednice. I to, na volju i angažman osoba koje su željele učiniti neku razliku za budućnost djece“, poručila je Doria Jukić, socijalna radnica i članica Vijeća Fonda Desa & Jerko Baković.

Foto: Anto Magzan

170 prijava za stipendije

Članicama i članu Vijeća Fonda odabir stipendista/ica bio je izrazito težak, jer je u vrlo kratkom vremenu na poziv pristiglo 174 prijava. Kandidate/kinje za stipendiranje prijavljivale su škole, centri za socijalnu skrb, lokalne udruge, domovi za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi, rukovodeći se indeksom razvijenosti županija s fokusom na najnerazvijenija područja države.

Dobili smo 170 molbi za djecu kojima je stipendija potrebna, a Zaklada SOLIDARNA ima sredstava za stipendirati samo 30 djece.  Nakon dugog i izazovnog selekcijskog procesa, uspjeli  smo odabrati 30 djece koje imamo priliku podržati. Iznos stipendije nije velik, ali je dostatan i stipendijama primarno želimo pokazati da nam je stalo do vas. Vjerujem da ćemo svi zajedno nastaviti humanu priču Fonda i da će na idućoj dodjeli stipendija kao što je Severina danas, netko od ove djece ispričati priču kako je biti stipendist/ica Fonda“, istakla je Sanja Sarnavka, članica Zakladne uprave SOLIDARNE.

Foto: Anto Magzan

Od samog osnivanja Fonda 2018. godine vizija je bila da Fond Desa & Jerko Baković postane dugotrajni fond za podršku djeci. Aktivist za zaštitu ljudskih prava, Zoran Pusić jedan je od najzaslužnijih za uspostavljanje fonda, i poveznicu između Dese Baković čijom je donacijom od 600.000 kuna Zakladi SOLIDARNA fond uspostavljen.

Foto: Anto Magzan

Danas kada vidim radost na licima djece, sretan sam što se nastavlja želja pokojne Dese, da se podrže oni kojima treba, i koji će uz potporu fonda imati priliku za obrazovanje“, rekao je na dodjeli stipendija Zoran Pusić.

Upravitelj Zaklade SOLIDARNA, Ivan Blažević obratio se prisutnima i istaknuo da sve prepreke i barijere koje imamo nisu nepremostive.

Istražite svoje interese i strast i pronađite svoj put ka izvrsnost. Na tim Solidarne možete računati od sad pa nadalje, uz vas smo“, poručio je i dodao da ova stipendija pokazuje podršku velikog broja ljudi, od donatora i donatorica do stručnjaka/inja u Centrima za socijalnu skrb, domovima za nezbrinutu djecu, udrugama i partnerima Zaklade.

Foto: Anto Magzan

Informacije o Fondu Desa & Jerko Baković i načinima kako se može doprinijeti obrazovanju djece može se pronaći na mrežnim stranicama zaklade: https://solidarna.hr/fond-desa-i-jerko-bakovic/ 

 

 

Odaberite vrstu i svrhu donacije

7,00  10,00  15,00  20,00  50,00  100,00 


Postanite dio naše solidarne zajednice!