Održan je prvi Regionalni sajam kulture razvojne suradnje u Petrinji

U velikom šatoru na Trgu hrvatskih branitelja u Petrinji u srijedu, 22. rujna održan je prvi Regionalni sajam kulture razvojne suradnje u organizaciji Zaklade SOLIDARNA i partnera: Srpsko narodno vijeće, Udruga IKS, Regionalna Zaklada ZAMAH i ACT Grupa, uz pokroviteljstvo Grada Petrinje i Turističke zajednice Grada Petrinje te financijsku potporu Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade RH, Ureda Europskog parlamenta i Fonda 5.5 i partnera.

Prisutne je pozdravila Aneta Vladimirov ispred Srpskog narodnog vijeća, Kristina Suppe, direktorica Turističke zajednice Grada Petrinje, Magdalena Komes, gradonačelnica Grada Petrinje i Anja Šimpraga, potpredsjednica Vlade Republike Hrvatske.

Gradonačelnica Magdalena Komes u svom je pozdravu prisutnima poželjela dobrodošlicu te se osvrnula kako je Petrinja prije rata, 80-ih godina doživljavala pravi  procvat u gospodarskom i kulturnom području, međutim nakon rata je prisutna silazna putanja u gospodarskom i demografskom smislu. Naglasila je kako je potres koji nas je zadesio shvatila kao novu priliku za izgradnju grada koju je Grad već počeo koristiti. Istaknula je kako je za obnovu i revitalizaciju Petrinje i cijele Banovine nužna suradnja i koordinacija svih razina vlasti te naglasila kako je ovaj sajam prilika da se promoviraju mala Obiteljska poljoprivredna gospodarstva, a preko njih pokaže i bogatstvo ovoga kraja.

Magdalena Komes, gradonačelnica Grada Petrinja

Regionalni sajam kulture razvojne suradnje održao se prvi put, na Europski dan održivih zajednica, a u sklopu sajma Fondu 5.5 Zaklade SOLIDARNA dodijeljena je nagrada “Europski građanin“ Europskog parlamenta i to za građanski angažman na podršci potresom pogođenom stanovništvu Sisačko-moslavačke županija. Nagrada Europski građanin dodjeljuje se od 2008. godine za projekte koji jačaju europski duh solidarnosti, kreativnost i motiviranost te potiču aktivnosti kojima se konkretno izražavaju vrijednosti sadržane u Povelji Europske unije o temeljnim pravima. Nagradu je u četvrtak u Petrinji uručio član Europskog parlamenta Fred Matić. Nagradu su primile Sanja Sarnavka, predsjednica Zakladne uprave Zaklade SOLIDARNA, Marina Ajduković, predsjednica Zakladnog vijeća Fonda 5.5 te Karla Pudar, programska voditeljica Zaklade SOLIDARNA.

Sanja Sarnavka, predsjednica Zakladne uprave Zaklade SOLIDARNA, Karla Pudar, programska voditeljica Zaklade SOLIDARNA, Marina Ajduković, predsjednica Zakladnog vijeća Fonda 5.5;

Na Sajmu su održane i dvije javne rasprave.Regionalni razvojni sat prva je rasprava u kojoj se razgovaralo o perspektivama obnove i revitalizacije Sisačko-moslavačke županije s fokusom na aktualne razvojne programe i fondove s visokim predstavnicima nadležnih institucija i razvojnim bankama tijekom kojeg su sudionici naglasili što je do sada učinjeno po pitanju obnove i programa revitalizacije potresom pogođenog područja, ali i ukazali na sporost obnove te prepreke koje onemogućavaju bolju iskoristivost dostupnih sredstava iz europskih fondova. Sudjelovali su: Martina Jagnjić, viša stručna savjetnica ispred Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike; Ivan Bota, ravnatelj Uprave za regionalni razvoj u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU; Tatjana Vlašić, zamjenica Pučke pravobraniteljice; Monika Udovičić, ravnateljica Uprave za sustav turističkih zajednica, Ministarstvo turizma, Victoria Zinchuk, direktorica Europske banke za obnovu i razvoj; Drago Vručinić, upravitelj Zaklade ZAMAH. Raspravu je moderirala Nataša Božić Šarić s N1 televizija.

Ivan Bota je tijekom rasprave kao predstavnik Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije istaknuo kako je odrađen veliki posao u smislu papirologije i dokumentacije koja je nužna, što je posao koji javnosti nije vidljiv. Kao jedan od najvećih problema naveo je nemogućnost građevinskog sektora da prati trenutne potrebe na tržištu. Tatjana Vlašić, zamjenica Pučke pravobraniteljice istaknula je kako stradalnici koji su smješteni u kontejnere iskazuju veliku bojazan kako neće dočekati obnovu te naglasila potrebu adekvatne komunikacije sa stradalim stanovništvom napomenuvši kako je veliki dio njih u ruralnim područjima i starije životne dobi te im internet i društvene mreže nisu dostupne. Također je napomenula kako je tom dijelu stanovništva otežan pristup zdravstvenim i ostalim uslugama te naglasila da programi kao što je „Zaželi“ trebaju biti kontinuirani, a ne povremenog trajanja.

Druga javna rasprava pod nazivom “Urbana regeneracija kao novi pristup razvoju Petrinje“ organizirana je u suradnji s Europskom bankom za obnovu i razvoj i organizacijom Urbanex na kojoj su u raspravi s lokalnim dionicima i stručnjacima predstavljeni projekti i primjeri dobre prakse EBRD-a. Sudionici javne rasprave bili su Tamara Jovičić, upraviteljica Udruge IKS; Ivana Katurić, direktorica Urbanex te Ute Schneider, KCAP Architects&Planners. Raspravu je moderirala Marina Škrabalo, Zaklada SOLIDARNA.

U popodnevnim satima na rasporedu su bile različite informativne i edukacijske sesije i radionice: Informativne savjetodavne sesije s predstavnicima financijskih institucija i konzultantima za pripremu razvojnih projekata i marketinga, Palijativni kutak – informiranje i demonstracija zdravstvene opreme te Edukacijske sesije na teme “Kratki opskrbni lanci kao pokretači održivog razvoja u RH“, “Plasman na tržište i prodaja“, “Regenerativna poljoprivreda“, “Društveno-kulturni centri kao žarišta održivog razvoja lokalnih zajednica“, “Odvažni kutak – razmjena iskustava poduzetnih žena i žena u poduzetništvu u profitnom i neprofitnom sektoru i njihov utjecaj na razvoj lokalnih zajednica“ i “Pomoć znanstvenih radnika i znanstvenih institucija u razvoju ruralnog područja“.

U poslijepodnevnom dijelu programa održao se Sajam dobre hrane; ugostiteljska i OPG ponuda dok je večernji dio programa Regionalnog sajam kulture razvojne suradnje bio rezerviran za „RAZVOJNU FEŠTA“ powered by DKC Petrinja sa nastupima lokalnih bendova mladih.

Fotografkinja: Nina Đurđević

Odaberite vrstu i svrhu donacije

7,00  10,00  15,00  20,00  50,00  100,00 


Postanite dio naše solidarne zajednice!